Anne sütü nasıl saklanır? hakkında bu makalede geniş bilgilere yer vereceğiz. Anne sütü, bebekler için oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Bebeğinizin gelişimi için bir çok besin kaynağını anne sütü içerisinde bulundurur.
Fakat belirli süre sonra emzirmeye zaman bulamıyor iseniz anne sütünüzü uygun koşullarda saklayabilir siniz? Kısacası anne sütü saklama koşulları her annenin merak ettiğin konudur.
Anne Sütü Nasıl Saklanır, Anne Sütü Saklama Koşulları
Anne sütü saklama koşulları merak eden anneler bu konuda son zamanlarda araştırma içerisine girmişlerdir.
Sağılmış Süt Nasıl Saklanır ?
Sağılmış süt nasıl saklanır başlığı ile konumuza başlayalım. Buzdolabı veya dondurucuya koyulacak olan sütü tamamen doldurmanız önemlidir. Çünkü süt kapları soğukta genleşeceği için daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca bebekler bir kerede 60 ML ila 120 ML süt içtiği göz önünde bulundurursak en az 60 ML süt biriktirmeniz gerekir.
Dolaba koyulan süt kaplarının üzerine süt sağılma tarihi ve süt sağma saatini yazabileceğiniz sticker yapıştırabilirsiniz. Mikroplardan ve hijyenik olmasını sağlayan anne sütü saklama poşetleri kullanın.
Anne Sütü Saklama Yöntemleri Nelerdir?
Anne Sütü Saklama Yöntemleri Nelerdir sorusuna cevap arıyorsanız süt saklama poşetleri ve cam saklama kutuları işinizi görür. Bu ikisi arasında hangisini kullanırsanız kullanın steril ve hijyenik olmasına özen gösterin.
Anne sütü oda sıcaklığında veya soğuk ortamda muhafaza edilebilir. Fakat kullanım ömrünü uzatmak için dondurucuyu tercih edebilirsiniz.
Anne Sütü Oda Sıcaklığında Ne Kadar Dayanır?
Anne sütü oda sıcaklığında ne kadar kalabilir sorusuna basit olacak cevap vermek gerekir ise bu süre 3 saattir. Sütünüzün içerisindeki mineral ve vitaminlerin kaybolmaması için bu süre çok önemlidir. Eğer 3 saatten uzun süre sütünüz duracak ise buzdolabı veya dondurucu kullanmanız önemlidir.
Buzdolabı ve ya dondurucuda bulunan sütü bebeğinize benmari yöntemi ile ısıtıp verebilirsiniz.
Sütünüzü buzdolabında 3 gün, dondurucu ortamında 3 ay veya oda sıcaklığında 3 saat bulundurabilirsiniz. Bu süreç içerisinde içerisindeki vitamin ve mineraller kaybolmaz.
Anne Sütü Saklama Süresi Ne Kadardır?
Anne sütü saklama süresi muhafaza edilecek yerin sıcaklığına göre değişiklik gösterir. Anne sütü, 19 °C-26 °C derece arasında yani oda sıcaklığında yaklaşık 3 saat kalabilir. Buzdolabında 0-4°C aralığında ise 3 gün, derin dondurucu ortamında ise -18°C de 3 ay boyunca tutabilirsiniz.
Sağılan Anne Sütü Nasıl Çözdürülür?
Dondurucu veya buzdolabında saklanan anne sütünü direk yüksek ısıya maruz bırakmayın. Yüksek ısıya maruz bırakılan sütler besin değeri düşebilir. Bunun önüne geçmek için benmari yöntemini kullanmanız gerekir.
Benmari yöntemi ile ısıttığınız süt ile anne memesinden gelen sütün ısı değerinin aynı olması gerekir. Dondurucudan çıkan anne sütünün ani kaynatılması, içerisinde yer alan besin değerlerinin yok olmasına sebep olur.
Sağılmış Anne Sütünü Saklamak İçin İpuçları
Sağılmış Anne Sütünü Saklamak İçin saklama poşetlerini kullanabilirsiniz. Saklama poşetlerine sütü doldururken en az 2.5 cm boşluk bırakın. Donunca genleşen süt saklama poşetleri boşluk bırakarak daha sağlıklı muhafaza edilir.
Saklama poşetlerinin üzerine sütün sağılma tarihi ve sütün sağılma saatini yazan sticker yapıştırın. Özellikle kreşe giden bir bebeğiniz var ise bu stickerlar orada çok işinizi görecektir. Bu arada benmari yöntemi ile çözdürdüğünüz sütün bir seferde tüketilmesi gerekmektedir.